måndag 15 april 2013

10 månader

I helgen blev Lycke 10 månader. Inte långt kvar nu tills vi får fira ettårsdag och påbörja dagisinskolning.


I alla fall har vi nu kommit så långt att Lycke stiger upp ÖVERALLT och börjat ta något steg i sidled där hon stiger upp. Hon puffar grejer framför sig och ofta är Axels matstol på vift. Hon kan också vandra vingligt framåt då man håller i hennes händer. Att komma ner ur stående är inte längre något problem. Hon kryper med väldig fart och det kan vara svårt att hinna med då hon t.ex. tar sikte på nån vattenfläck i duschen.


Lycke har börjar visa missnöje om hon inte får som hon vill, t.ex. plocka nåt mumsigt skräp ur diskmaskinen eller då man stänger grinden upp till trappan mitt framför ögonen på henne. Hon leker ge och ta lekar och skrattar bara då man säger "aj aj. Hon kan säga nanna, mamma, ta-ta (tack) och hede och så förstås olika stavelser som da-da och dä-dä. Hon pekar ut taklampor.


Äter fortfarande väldigt bra. Välling på morgonen, två potatismål på dagen, frukt eller mjölk till mellanmål och välling eller gröt till natten. Någon nattmat bryr hon sig inte i mera. Hon smaskar och smackar då hon ser att vi äter nåt och har börjat få smaka på olika saker som vi äter. 

Lycke är en riktig mask då hon skall kläs eller blöjan bytas. Det är också svårt att smörja henne. Hon bara ringlar iväg. Enklast är om två vuxna hjälps åt. Hon är nu ganska nöjd med att sitta och "leka" själv och upptäcka huset. Roligast är förstås om Axel sitter med i leksakshögen.

Sedan drygt en vecka sover Lycke i eget rum. Hon började sova hela nätter (förutom ett bakslag då hon tog morgon kl. 00.30) då hon fick eget rum. Det är bara att lägga ner henne i sängen på kvällen så somnar hon själv. Oftast kl. 21 tar hon natt och då sover hon till 7.30-8.30. De flesta morgnar hörs det inte ens ett ljud från henne, men då man går in sitter hon med ett stort leende på läpparna.

Och dagens mått, 9570 gram och 77,4 cm.


3 kommentarer:

  1. oj va hon ha vari stor. måst no kom å lek nain dag nu :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja a, ja tänker ofta på är! Hörs om näin dag :)

      Radera
  2. lilla sötis !! va dukti on je!

    SvaraRadera